+36709479675  15 éve önökért!
Kosár

A KUTYAKERÍTÉS TÖRTÉNETE 

Amit mi manapság kutyakerítésként ismerünk, azt Richard Peck, egy az USA -ban élő utazó ügynök találta fel 1971-ben. Peck lelkét nagyon mélyen érintette, hogy az utazásai során látott rengeteg kóbor kutya hogyan végezte az utak mentén. Ezért olyan módszereket keresett, amivel a kutyatulajdonosok a saját területükön tudják tartani a kutyáikat. Persze mindezt nagy anyagi ráfordítás, és ronda, szemet zavaró kerítések nélkül képzelte el. Együttműködve egy villamossági mérnökkel, Peck kitalálta , hogy egy bizonyos területet körülvevő vezetéket használva jeladóként, ami kapcsolatban áll egy jelfogó nyakörvvel, a kijelölt területen belül tudja tartani a kutyákat. Peck szabadalmaztatta találmányát, amit „Módszer és Készülék egy állat kontrollálására” néven jegyeztek be az USA -ba 3,753,421 szám alatt. Peck találmányát Stay-Put –ként nevezte el, de maga a termék igazán nagy piaci értékesítése nem indult el amíg azt el nem adta.

1976-ban John Purtell megvásárolta a szabadalmat Pecktől, megváltoztatta a termék nevét Invisible Fence, Láthatatlan Kerítésre, majd tovább építette a céget addig, amíg el nem adta azt 1993-ban.

Az 1990-es években, miután a Peck szabadalom lejárt, sok új cég jelent meg a piacon, beleértve a Dog Watch, Dog Stop, Contain a Pet nevű cégeket és más kisebb területi önálló gyártókat, azért, hogy versenytársat képviseljenek az Invisible Fence-vel szemben. Más cégek pedig, csináld-magad készleteket gyártottak, hogy még olcsóbb ellenfelei lehessenek az Invisible Fence által biztosított lehetőségnek.

 

Az Invisible Fence nevű céget töbször eladták, jelenleg a Radio Systems Corporation tulajdonában van, amely társaság uralja az ipart. Az anyacégként ismert Invisible Fence gyártja az Innotek és PetSafe "csináld-magad" készleteket is.

 INVISIBLE FENCE MÁRKA TÖRTÉNETE 

Az Invisible Fence márkának a biztonság mindig is az elsődleges célja volt. A kedvenceket megfékező elektromos szerkezet, Richard Peck humanitárius érzései miatt jött létre. Peck egy utazó ügynök volt Pennsylvániából, aki a cége fémvágó és hegesztő szolgáltatásait árulta.

„Az Egyesült Államokban történő utazásaim során, mindenhol ahol megfordultam, szabályszerűen kutyák százait láttam lemészárolva autók által. Mindenhol az utakon ilyeneket lehetett látni” nyilatkozta Peck évekkel később „imádtam a kutyákat és tudtam, hogy kell legyen, arra mód, hogy ezt megakadályozzam”. 

 

1973-ban Peck társult egy villamossági mérnökkel és szabadalmaztatta az Invisible Fence nevű terméket, amelynek egy doboz cigaretta mérete volt. A készülék felhelyezhető volt egy nyakörvre, fémértintkezőkkel rendelkezett, ami a kutya bőréhez ért. A nyakörvet felhelyezték egy kutyára amely rádiójeleket fogadott egy vékony vezetékből, amit kb. 12-15 cm-re leástak a földbe. A vezetéken keresztül érkező rádióhullámokat, egy védett, házon belüli helyről, az ott elhelyezett adóvevő hozta létre. Amikor a rádióhullámokat fogadta a nyakörv ez egy rövid, kellemetlen, pillanatnyi impulzust küldött az állat bőre alá, ami miatt a kutya elrettent attól, hogy az eltávolodjon a kijelölt területtől. 

 

Mivel mindig a kutyák biztonsága foglalkoztatta Peck-et, együttműködött a Pennsylvaniai egyetem állatorvosi karával, megfigyelve a rövid és hosszú távú hatásait a rendszernek az állatokra nézve. A tanulmány bebizonyította, hogy kimagaslóan hatékony volt a rendszer az állatok viselkedésének befolyásolására és abban is, hogy azokat egy kijelölt területen belül tartsa. Továbbá a tanulmány azt is bizonyította, hogy azoknak az állatoknak, amely kutyákat az Invisible Fence védjegy által nyújtott megoldással tartottak féken semmilyen hosszú távú megbetegítő káros hatása nem volt a fegyelmező figyelmeztetéseknek. 

 

Az 1970-es évek végén egyre nőtt a sikere annak a házépíttetési eljárásnak és fejlesztésnek, amely egyre jobban tiltotta és visszaszorította a telkeket elválasztó hagyományos kerítéses megoldásokat. Ez szinte teljesen lehetetlenné tette egy nagyobb testű kutya tartását, így az új elektromos kutyakerítés rendszer azonnal népszerű lett. Peck nagyrészt katalógus és közvetlen eladás útján értékesítette a rendszereket. A cég növekedése nagyon lassú volt. Csak 50 rendszert adott el az első évben. Cégét és termékét két hazai kutya magazin támogatta és reklámozta, a Dogs és a Dogs Fancy. 

 

Peck nyugdíjba vonult a 80-as évek elején és eladta a cégét magánvállalkozóknak Philadelphián kívül, akik a termék fejlesztésébe fektettek bele és elnevezték a terméket “Invisible Fence”-nek. A mérnöki személyzet a meglévő termék technológia finomításához fogott hozzá. A cég, amelyet Stay-Put Invisible Fence-nek hivtak, elkezdett forgalmazni egy összetettebb, könnyebb verziójú számítógépesített nyakörvet, amely 13 uncia súlyról 3-ra csökkent, így kisebb kutyákra és macskákra is használhatóvá vált az Invisible Fence megoldás. 

 

Az Invisible Fence márkának az első márkakereskedését 1982-ben Ron és Duncan Clak alapította, akik a mai napig az Invisible Fence márkának a forgalmazói. A menedzsment egy agresszív növekedési tervet dolgozott ki és 13 márkakereskedést alapított Washington D.C.-től északra végig a keleti parton, végül Californiában és Green bay-ben és Wisconsinban. Az 1980-as évek végéig a cég több mint egy tucat szabadalmat gyűjtött be a technológia finomítása során. 1987-ben a szervezet több mint 4.5 millió dolláros eladással büszkélkedhetett miután 17000 rendszert adott el.

 

A hálózat rohamosan terjeszkedett, és az elkövetkezendő néhány évben lefedve szinte a teljes Egyesült Államokat a 90-es évek elejére. Termékfejlesztések szinte folyamatosak voltak, míg a cég el nem nyert vagy egy tucat szabadalmat. Vezető viselkedéskutatókkal és állat kiképzőkkel történő folyamatos konzultációnak köszönhetően, hivatalosan is elismert kiképzési tréning megoldások kerültek bevezetésre 1995-ben, annak érdekében, hogy gyors és egyszerű tanulási folyamat biztosított legyen a kedvencek számára.

 

1996-ban, az Invisible Fence Inc. szerteágazó új szerződéses gyártásba fogott bele. A céget átnevezték IFCO Technologies-nek. Késöbb 2001-ben az IFCO és az Invisible Fence márka eladásra került Kohlberg & Company részére. Az Invisible Fence márka volt az első olyan rendszer, amely tökéletesítette a beltéri visszatartó rendszereket, a házon belül távol tartotta a házi kedvenceket veszélyes anyagoktól, megvédte az értékes bútorokat és megakadályozta azt, hogy az állatok kiszökjenek a házból egy nyitva felejtett ajtón keresztül. 

2006-ban, az IFCO és az Invisible Fence márka megvásárlásra került a Radio Systems Corporation által. A céget 1991-ben alapították Knoxville, Tennessee-ben. 

Ma az Invisible Fence márka, folyamatosan megújuló termékeivel és fejlesztéseivel, piacvezető név a technológiában és a piacon is. Az Invisible Fence márka találta fel az elektromos - kisállat visszatartó kategóriát, az első volt, aki feltétel nélküli 30 napos pénz-visszafizetési garanciát vállalt, élettartamra vonatkozó garanciát vállalt termékeire és egy évre vonatkozó pénz-visszafizetési garanciát vállalt a féken tartásra. Az Invisible Fence az egyetlen elektronikus kisállat visszatartó termékeket gyártó cég, aki kiérdemelte a Consumers Digest “Best Buy” legjobb vétel, díjat egymást követő hét éven át, a vezető kisállat visszatartó kategóriában.

 

Amúgy mi is az a láthatatlan kerítés? 

A láthatatlan kerítés egy képzési eszköz, amely megtanítja a kisállatot arra, hogy egy bizonyos kijelölt területen belül maradjon, mint például az Ön udvara. Néhányan minden kutya kerítést "Invisible Fence," láthatatlan kerítésnek neveznek, de ez egy félreértés, olyan mint hogyha minden autóra azt mondanánk, hogy Cadillac. 

Valójában az Invisible Fence, az egy bizonyos márkamegjelölés-védjegy, amely rendszerek csak és kizárólag professzionális telepítőktől vásárolható meg, de ha véletlen Ön nagyon szeretne egy ilyen rendszert és szeretné is azt saját maga telepíteni, NE AGGÓDJON! A Radio Systems Corp., ugyanaz a cég, aki az Invisible Fence tulajdonosa, különböző "csináld-magad" terméket is kínál, beleértve a PetSafe, SportDOG, Innotek és a Guardian termékeket.

 

Hogyan működnek a láthatatlan kutyakerítések? 

Minden kutyakerítés kettő alapvető részből áll: egy jeladó készülékből, amit falra lehet szerelni a lakáson belül, és egy vevő készülékből, amit a kisállat visel a nyakán. A jeladó csatlakozik a vezetékhez, amely körbekeríti a területet amelyen belül kívánja tartani a kisállatot. A vezeték kiad egy jelzést, amelyet a vevő felhasznál ahhoz, hogy a kisállatot figyelmeztesse akkor, amikor túl megy a vezetéken. 

A legtöbb kutyakerítés statikus korrekciót használ ahhoz, hogy a kutyát eltérítse a vezeték átlépésétől. A statikus korrekció hasonló ahhoz az érzéshez,ami akkor érezhető, amikor zoknival a lábán az ember végigmegy egy szőnyegen, majd azután megérint valami fém tárgyat, ezek a korrekciók lehetnek erősebbek is, attól függően, hogy melyik márkát és modellt vásároljuk a kutyakerítések közül illetve függhet a kutya temperamentumától is. 

A statikus korrekción alapuló kerítéseken túl, találhatóak még szónikus (hangfrekvencián alapuló) kerítés is , amely idegen, irritáló hangot bocsát ki, illetve citronella kerítés is, amely büdös sprayt fúj a kerítés felé, hogy azzal terelje el a kisállatot. Valójában, az egyetlen típusú kerítés, amiben lehet bízni, és valóban bent tartja a kutyát a kerítésen belül, az a statikus fajta (vagy elektromos). A szónikus illetve citronella típusúak, lehet, hogy távol tartják a kisállatot egy bizonyos területtől - például virágoskert - de ezek a típusú kerítések NEM tartják megbízhatóan a kisállatot a kijelölt területen belül. 

 

Valóban beválnak a láthatatlan kutyakerítések? 

Amennyiben az Ön kutyája egy menekülő bajnok, valószínűleg már kipróbált mindent, hogy az udvarában tartsa Őt. Kreatív megoldások, amiket már láttam: tyúkhálót és/vagy betonozást a terület alapjára, egy hagyományos kerítés alá (néha még 10-20 cm mélységre is a földbe), láncos kutyakennelt, amiben a kutya kuporog egész nap, folyamatos felügyeletet, kiabálást, könyörgést és könnyeket. 

Nem csak, hogy ez a néhány megoldás véget nem érő, (főleg a kiabálás és a könnyek) de valójában legtöbbször eredménytelenek is. Egy motivált kutya, még ha kicsi is, gyorsan, könnyen tönkre tehet egy tyúkhálót vagy láncot, folyamatosan felügyelni a kutyát hamar öregíti az embert, főleg ha az idő is rossz, és végül a kutyák egyáltalán nem hajlamosak reagálni a zsarolásra, úgy ahogy mi emberek.

Máskülönben pedig a láthatatlan kutyakerítések tényleg működnek szinte bármilyen kutyánál. Olvasson tovább a néhány kérdésekre adott válaszban, amiket emberek általában feltesznek, amikor hallják ezt a nagyon egyértelmű kifejezést.

 

Ismerek olyat, aki kipróbálta a kutyakerítést és nem működött. Miért működne a kutyakerítés nekem? 

Az elektromos kutyakerítések néha, tényleg lehet, hogy megbuknak. Legtöbbször viszont, ezzel ellentétben, teljesen tökéletesen működnek. Tehát mi a különbség? Miért reagál a legtöbb kutya jól a kutyakerítésre, miközben egy pici százalék nem? 

A válasz erre a kérdésre az, hogy a legtöbb láthatatlan kutyakerítés hibás működése nem magának a technológiának tudható be. Ehelyett általában a probléma oka a nem megfelelő kiképzés vagy az alacsony, silány minőségű felszerelés. 

TRÉNING: Az elektronikus kutyakerítés nem más, mint egy képzési segítség, ami megtanítja a kutyáját, hogy maradjon egy bizonyos meghatározott területen belül. Ahhoz, hogy kutyája tiszteletben tartsa a kutyakerítést, kell, hogy napi 15 percet töltsön a kutyával az első 10-14 napban, a kerítés telepítését követően, hogy a kutya megértse, hogyan működik az elektromos kerítés. 

Tovább haladva ezen az elven, amint a kutya kiképzésére sor került, és a kutya érti már, hogyan működik a kutyakerítés, MINDEN ALKALOMMAL kell, hogy a kutya viselje a vevőt (nyakörvet), amikor kint van az udvaron. Továbbá időnként ellenőriznie kell, hogy a rendszer megfelelően működik-e, és a nyakörv eleme töltött állapotú.

 

Biztonságosak a láthatatlan kutyakerítések? 

Fizikai megközelítésből a kutyakerítések biztonságosak majdnem minden kisállatra nézve. Amennyiben az Ön kutyájának már meglévő, komoly betegsége van, akkor Ő lehet, hogy kivétel. Ha bármilyen kétsége van a kutyája egészségét illetően, és abban, hogy a kutyakerítés fizikailag ártalmas-e, mindenképp kérje ki állatorvosának véleményét, mielőtt telepítené a kutyakerítést. Minden állatorvos tisztában van azzal, hogyan működik egy kutyakerítés, és biztos tud egyedi segítséget nyújtani az Ön kutyájának egészségével kapcsolatban. 

A legtöbb embernek, amikor azt kérdezik, hogy a kutyakerítés biztonságos-e, inkább arra gondolnak, hogy pszichikailag ártalmasak-e. Mint bárki más, aki évek óta használ statikus korrekción alapuló kutyakerítéseket, sikerrel a területen tartva kisállatokat, őszintén csak azt mondhatom, hogy attól függ. 

Itt láthat néhány alapvető kritériumot, amit használhatnak arra, hogy megtudják vajon pszichikailag megfelelő-e a láthatatlan kutyakerítés az Ön kutyájának:

Mennyi idős a kutya? Amennyiben a kutya fiatalabb, mint hat hónap, várnia kellene még addig, amíg a kutya képes megérteni a kiképzést egy láthatatlan kerítés használatára. A hat hónapos kor alatt még igen csak kölyökkutya: az Önök közt lévő kapocs megerősítésére, mindig ki kell vele menni, kint kell vele lenni, pórázon tartva és folyamatosan pozitívan dicsérni, hogy a közelben maradjon. Ha bármilyen körülmény van, ami miatt ezt a megerősített kapcsolatot nem tudta kivitelezni kutyájával, pl.: befogadott kutya, keresse meg állatorvosát minden esetben, mielőtt telepít egy kutyakerítést. 

Milyen márkájú/ típusú kutyakerítés nyakörvet vásároljon? Amennyiben azt szeretné, hogy kutyája a legjobb tapasztalatokat gyűjtse be a kutyakerítés használata során, bizonyosodjon meg arról, hogy olyan nyakörvet vásárol, amin legalább, öt korrekciós szint található. Így lehetősége nyílik arra, hogy alacsony korrekciós szinttel kezdje a kiképzést. Majd folyamatosan emelheti a korrekció szintet, addig amíg az megfelelő az Ön kutyája temperamentumának. Az egyetlen szinttel rendelkező nyakörvek ezt a lehetőséget nem biztosítják, amivel lehet, hogy megijeszt egy érzékenyebb kutyát, míg nem működne egy önfejűbb kutyán. 

Hajlandó időt tölteni a kutya kiképzésével, hogy megérthesse az új láthatatlan kerítést? Amennyiben nem, ne telepítsen ilyen kutyakerítést. Komolyan. A láthatatlan kutyakerítés nem más, mint egy kiképző eszköz, amennyiben csak telepít egy ilyen kutyakerítést, rábiggyeszti a kutyára a vevőt és kirakja a kutyát a hátsó udvarba, hogy találja ki azt ő magának, meg fog zavarodni és feleslegesen fogja őt megijeszteni. Ez igazából nem fair (és kegyetlen is, ha engem kérdez).

 

Egy végső szó.

A láthatatlan kutyakerítés már több, mint 30 éve áll rendelkezésre és mind az állatorvosok mind az állatvédők, mind az ASPCA (Amerikai társaság az állatok ellen elkövetett kegyetlenségek ellen) és az IACP (Nemzetközi szakszervezete a hivatásos kutyatartóknak) által támogatott. Ha a Láthatatlan kutyakerítés rendszereket egészséges kutyákon, megfelelő korban a leírtak szerint használják, akkor biztonságosak és nagyon is humánus módjai annak, hogy kisállatot tartson a saját kertjében természetesen távol minden veszélytől.